Welkom in Averbode Bos & Heide

Averbode Bos & Heide is een uniek landschap op het grondgebied van de gemeenten Averbode, Veerle-Laakdal en Tessenderlo. Landschapszorg is er aan het werk in opdracht van Natuurpunt. Sinds april 2011 laat ze er een kudde van 300 schapen grazen.

Ecobeheer

In functie van de noden van de beheerder en het beoogde effect op de flora gebeurt de begrazing gedeeltelijk als stootbegrazing achter tijdelijk raster en gedeeltelijk geherderd op het hele domein. Na de ontbossing van een gedeelte van het gebied bestaat een eerste behoefte erin om de populatie jonge varens, Pijpenstrootje en andere grasgewassen terug te dringen ten voordele van de opkomende heide.

Toerisme en erfgoed

Met de gemeenten in het gebied wil Landschapszorg een samenwerking opzetten om het toeristisch en recreatief potentieel van deze kudde uit te buiten. Zo worden er tijdens de zomer publieksgerichte activiteiten aangeboden zoals o.a. rondleidingen door een natuurgids en wandelingen met de herder en zijn kudde op zondagochtend.

Wandelen met de herder

Na een ‘wintervakantie’ en vele lammetjes rijker komt de kudde van Landschapszorg terug naar dit unieke domein in Averbode, Veerle-Laakdal en Tessenderlo. Om dit te vieren wordt u vriendelijk uitgenodigd op een ochtendwandeling met de herder en zijn kudde. Datum volgt


Om niet te missen!

Averbode april 2018 Averbode Bos en Heide
Wandelen met de herder!!
Info hier.

Nieuwe brochure
Landschapszorg ABL

LEES on line
Download de brochure

Contact Info
an image
vzw Landschapszorg ABL
Beyenstraat 81, 3500 Hasselt
E-mail: Contact